-
Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) i prywatność
-
Opcja Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) pozwala Apple przechowywać i sprawdzać to, co mówisz do Siri, funkcji Dyktowanie i aplikacji Tłumacz, w tym zapisy dźwiękowe i tekst, aby pomóc Apple w rozwijaniu i ulepszaniu funkcji Siri i Dyktowanie oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka, na przykład Tłumacz lub Sterowanie głosowe.
Opcja Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) pozwala Apple przechowywać i sprawdzać to, co mówisz do Siri, funkcji Dyktowanie i aplikacji Tłumacz, w tym zapisy dźwiękowe i tekst, aby pomóc Apple w rozwijaniu i ulepszaniu funkcji Siri i Dyktowanie oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka, na przykład Tłumacz lub Sterowanie głosowe.
-
Siri i Dyktowanie
Jeśli zdecydujesz się pomagać ulepszać Siri i funkcję Dyktowanie, Apple może przechowywać wszystkie Twoje interakcje z Siri i funkcją Dyktowanie, w tym zapisy dźwiękowe i transkrypcje Twoich poleceń (mówionych i wpisywanych), odpowiedzi, których Siri udziela, oraz łącza, które otwierasz w wynikach wyszukiwania wiedzy o świecie. Zapisy dźwiękowe, transkrypcje i dotyczące ich dane (takie jak kategoria polecenia, specyfikacja urządzenia, statystyki wydajności i przybliżone położenie urządzenia w momencie wydania polecenia) mogą być wykorzystywane do opracowywania i ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie i Wyszukiwanie oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka w produktach i usługach Apple. Transkrypcje mogą być na przykład używane do dostrajania Siri, funkcji Wyszukiwanie, Sterowanie głosowe i Tłumacz oraz modeli automatycznego rozpoznawania mowy. Podzbiór tych danych może zostać sprawdzony przez klasyfikatorów (zapisy dźwiękowe są odsłuchiwane wyłącznie przez pracowników Apple).
Twoje dane audio i transkrypcje Siri oraz wszystkie dane dotyczące poleceń są powiązane z losowym identyfikatorem generowanym na urządzeniu, który ulega rotacji kilka razy na godzinę i nie jest przypisany do Twojego konta Apple ani adresu e‑mail.
Dane, które Apple gromadzi, gdy zdecydujesz się pomagać ulepszać Siri i funkcję Dyktowanie, mogą być przechowywane i wykorzystywane przez okres do dwóch lat, a niewielki podzbiór interakcji, które zostały sprawdzone, przez okres dłuższy niż dwa lata, na potrzeby ciągłego doskonalenia Siri, funkcji Dyktowanie i Wyszukiwanie oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka.
Twoja historia poleceń nie jest używana do budowania profilu marketingowego i nigdy nie jest nikomu sprzedawana.
Jeśli jedna z Twoich interakcji z Siri lub funkcją Dyktowanie zostanie wybrana do sprawdzenia, to polecenie oraz dostarczona odpowiedź Siri zostaną przeanalizowane w celu ustalenia dokładności oraz ogólnego ulepszenia Siri, funkcji Dyktowanie i Wyszukiwanie oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka w produktach i usługach Apple. W zależności od kontekstu Twojego polecenia, osoba sprawdzająca je może uzyskać dostęp do dodatkowych informacji kontekstowych, na przykład nazw kontaktów lub aplikacji zainstalowanych na urządzeniu, w celu dokonania oceny efektywności odpowiedzi Siri. Tylko pracownicy Apple, ściśle zobowiązani do zachowania poufności, będą mieli dostęp do interakcji głosowych z Siri i funkcją Dyktowanie. Możesz zmienić swoje ustawienia funkcji Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) w dowolnym momencie. W tym celu przejdź do ekranu Ustawienia > Prywatność i ochrona > Analizy i udoskonalenia.
Rozszerzenie ChatGPT
Jeśli włączysz rozszerzenie ChatGPT w ustawieniach Siri i zdecydujesz się pomagać ulepszać Siri i funkcję Dyktowanie, Apple może przechowywać wszystkie Twoje polecenia, w tym ich zapisy dźwiękowe i transkrypcje. Dane te są częścią historii poleceń Siri i funkcji Dyktowanie. Są wykorzystywane i przechowywane przez Apple zgodnie z powyższym opisem.
Apple gromadzi ograniczony zestaw informacji dotyczących odpowiedzi ChatGPT, na przykład przybliżoną wielkość wysłanych odpowiedzi, aby świadczyć usługę i zapobiegać oszustwom. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz: new-cm-edgedigital-eca.pages.dev/pl/legal/privacy/data/pl/chatgpt-extension.
Transkrypcje Siri i funkcji Dyktowanie przechowywane na urządzeniu można usunąć, przechodząc do ekranu Ustawienia > Siri, a następnie stukając w Wyłącz Siri.
Możesz wyłączyć Siri i funkcję Dyktowanie, przechodząc do Ustawień, stukając w Ogólne > Klawiatura i wyłączając stuknięciem opcję Włącz dyktowanie. Następnie przejdź do ekranu Ustawienia > Siri i stuknij w Wyłącz Siri, a także wyłącz stuknięciem opcje Przycisk boczny wywołuje Siri oraz Napisz do Siri. Transkrypcje Twoich poleceń kierowanych do Siri i funkcji Dyktowanie przechowywane na Twoim urządzeniu i używane do personalizowania ich działania zostaną usunięte po wyłączeniu Siri i funkcji Dyktowanie.
Tłumacz
Jeśli zdecydujesz się pomagać ulepszać Siri i Dyktowanie, zapisy dźwiękowe, wpisany tekst i transkrypcje poleceń kierowanych do aplikacji Tłumacz (powiązane z losowymi, rotowanymi, generowanymi na urządzeniu identyfikatorami) mogą być przechowywane i sprawdzane w celu rozwijania i ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie i aplikacji Tłumacz oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka w produktach i usługach Apple.
Twoje polecenia kierowane do aplikacji Tłumacz mogą być przechowywane przez maksymalnie dwa lata na potrzeby rozwijania i ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie i aplikacji Tłumacz oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka. Transkrypcje mogą być na przykład używane do dostrajania Siri, funkcji Wyszukiwanie, Sterowanie głosowe i Tłumacz oraz modeli automatycznego rozpoznawania mowy. Jeśli jedna z Twoich interakcji z aplikacją Tłumacz zostanie wybrana do sprawdzenia, to polecenie oraz dostarczone tłumaczenie zostaną przeanalizowane w celu ustalenia dokładności działania aplikacji. Tylko pracownicy Apple, objęci ścisłym zobowiązaniem do zachowania poufności, będą mieli dostęp do zapisów dźwiękowych Twoich interakcji z aplikacją Tłumacz. Mały podzbiór Twoich interakcji z aplikacją Tłumacz, które zostały sprawdzone, może być przechowywany dłużej niż dwa lata w celu ciągłego ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie i aplikacji Tłumacz oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka w produktach i usługach Apple.
Ogólne
Preferencje wybrane podczas konfigurowania iPhone’a lub iPada będą miały zastosowanie do każdego nowego połączonego urządzenia Apple lub obsługiwanego akcesorium HomeKit skonfigurowanego na iPhonie lub iPadzie, na którym włączono Siri. Preferencje dotyczące każdego z tych urządzeń możesz zmienić później.
Dołączenie do programu Ulepszanie (Siri i Dyktowanie) oznacza wyrażenie zgody na przesyłanie, gromadzenie, utrzymywanie, przetwarzanie i używanie tych informacji przez firmę Apple oraz jej przedstawicieli i agentów na potrzeby świadczenia i ulepszania Siri, funkcji Dyktowanie i Wyszukiwanie, aplikacji Tłumacz oraz ograniczonego zestawu innych funkcji przetwarzania języka w produktach i usługach Apple, zgodnie z opisem znajdującym się powyżej. Apple może przetwarzać oraz przechowywać te informacje na serwerach swoich zaufanych usługodawców. Dane gromadzone przez Apple dotyczące sposobu korzystania z Siri i funkcji Dyktowanie lub Tłumacz są zawsze traktowane zgodnie z zasadami ochrony prywatności Apple, dostępnymi pod adresem new-cm-edgedigital-eca.pages.dev/pl/privacy.
2026-10-26